آشنایی با مدیریت سرمایه و استراتژی‌های آن

شناخت کافی مفهوم مدیریت سرمایه و اجرای استراتژی‌های آن به منظور حفظ ثبات و حیات مالی افراد از مهمترین نکاتی است که همگان ملزم به یادگیری و پایبندی به آن هستند. اهمیت این مساله در شرایط متلاطم اقتصادی که ممکن است افراد در آن با چالش‌های جدی در تامین مخارج روزمره خود و یا کاهش ارزش دارایی‌ها مواجه شوند، دوچندان احساس می‌شود.

فراموش نکنید که آشنایی با روش‌های مدیریت سرمایه و شناخت استراتژی‌های آن می‌تواند سبب کاهش ریسک، کسب سود و افزایش ثروت برای اشخاص گردد.

 

مدیریت سرمایه

 

مدیریت سرمایه و جایگاه آن

مدیریت سرمایه به بهینه سازی و اداره منابع مالی و دارایی‌ها به امید ایجاد پتانسیل کسب بازدهی در آینده اطلاق می‌شود. سرمایه گذاری در بازار سرمایه، مسکن، طلا، ارز و… از روش‌های مدیریت سرمایه به منظور جلوگیری از افت ارزش دارایی‌ها در طول زمان و کسب بازدهی مناسب است. گفتنی است که مدیریت ریسک و انتخاب استراتژی مناسب، از مهمترین عوامل در مدیریت‌ سرمایه‌ قلمداد می‌شوند.

در یک تعریف کلی و جامع، مدیریت سرمایه را می‌توان دانش و مهارت سرمایه‌گذاری با ریسک کنترل شده به منظور کسب حداکثر بازدهی از سرمایه فعلی تعریف کرد. البته به خاطر داشته‌باشید که استراتژی انتخابی افراد در مدیریت‌ سرمایه‌ کاملاً شخصی بوده و بنا به شرایط افراد، می‌تواند متفاوت و منحصر به فرد باشد. به طور مثال، فاکتور‌هایی همچون میزان سرمایه، سن سرمایه‌گذار، مدت زمان و هدف سرمایه‌گذاری و … در تعیین استراتژی مدیریت‌ سرمایه مناسب هر شخص تاثیرگذار هستند.

 

مدیریت سرمایه و جایگاه آن

 

‌به باور اغلب خبرگان مالی، از آنجا که هدف اصلی مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک حفظ ارزش دارایی‌های افراد و کنترل یا کاهش ریسک است، بنابراین مدیریت سرمایه از بسیاری جهات با مدیریت ریسک هم‌سو می‌باشد.

اگر از زاویه‌ای دیگر به مساله نگاه کنیم خواهیم دید که سرمایه‌گذاران برای رسیدن به بازدهی مورد انتظار خود باید سطح مشخصی از ریسک را متحمل شوند. در همین راستا به منظور اجتناب از ایجاد زیان‌های سنگین در جریان سرمایه‌گذاری و معاملات می‌توان از اصول مدیریت ریسک کمک گرفت.

برای رسیدن به این هدف نیز اولین و مهمترین قدم آشنایی با مفاهیم و ارکان اصلی معامله‌گری همچون یادگیری اصول مدیریت ریسک، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و … می‌باشد. این در حالی است که افرادی که فرصت کافی کسب آموزش مفاهیم اساسی در بازارهای مالی را ندارند، بهتر است از روش‌هایی همچون سپردن دارایی‌های خود به صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سبدگردان‌ها استفاده کنند.

استراتژی‌های مدیریت سرمایه

استراتژی از واژها‌یی است که تعریف دقیقی نداشته و به نوعی با توجه به ذهنیت افراد از دید هر شخصی تعاریف و تعابیر مختلفی دارد. یکی از تعاریف رایج برای استراتژی، اتخاذ تصمیم‌های دقیق و شفاف برای رقابت با دیگران می‌باشد.

به طور کلی افراد به سه طریق قادر به مدیریت سرمایه خود خواهند بود. انتخاب هر کدام از این استراتژی‌ها به روحیات، ویژگی‌های شخصیتی و میزان ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران بستگی دارد. این سه روش شامل استراتژی محتاطانه، استراتژی هجومی و استراتژی پوششی می‌باشد.

استراتژی محتاطانه

در استراتژی محتاطانه، سرمایه‌گذار امنیت سرمایه و حفظ اصل دارایی‌های خود را به کسب سود بیشتر ترجیح می‌دهد. افراد با این استراتژی عموماً مایل به انجام سرمایه‌گذاری با دید بلند‌مدت بوده و تحت تاثیر هیجانات بازار قرار نمی‌گیرند. به عنوان مثال صندوق‌های سرمایه گذاری با درآمد ثابت، از سرمایه‌گذاری‌های مناسب برای افرادی است که این استراتژی را انتخاب می‌کنند.

 

 

استراتژی تهاجمی (هجومی)

‌در استراتژی تهاجمی، کسب سود بیشترین اولویت را برای سرمایه‌گذاران دارد. افرادی که این استراتژی را انتخاب و دنبال می‌کنند مایل به پذیرش ریسک بیشتر در ازای کسب سود زیادتر هستند. سرمایه‌گذاران با استراتژی تهاجمی معمولاً دید کوتاه‌مدت در سرمایه‌گذاری‌های خود دارند. به طور مثال سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سهامی، خرید و فروش سهام و ارزهای دیجیتال و به طور کلی سرمایه‌گذاری در بازارهای با ریسک بالا از جمله گزینه‌های جذاب سرمایه‌گذاری برای این افراد است.

استراتژی پوششی

این استراتژی در میان دو استراتژی دیگر، یعنی استراتزی تهاجمی و استراتژی محتاطانه قرار دارد. تنوع استراتژی‌های پوششی زیاد بوده و ارائه تعریف دقیقی از آن‌ها سخت است. با این حال، سرمایه‌گذاران فعال که از این استراتژی در معاملات خود استفاده می‌کنند، از روش‌های مختلفی برای کنترل ریسک و بازده چه در بلندمدت و چه کوتاه‌مدت استفاده می‌کنند.

عوامل تاثیرگذار بر مدیریت سرمایه

اقدامات و روش‌های متعدد و کارآمدی برای مدیریت سرمایه و کاهش یا کنترل ریسک وجود دارد. شناخت بازار، اجتناب از تصمیمات احساسی، داشتن یک پورتفوی متنوع و تعیین حد سود و زیان از عوامل تاثیرگذار بر مدیریت سرمایه به شمار می‌آیند.

شناخت بازار

یکی از مهمترین اقدامات لازم پیش از سرمایه‌گذاری و ورود سرمایه به هر بازاری، آشنایی با ساختار، مقررات و پیچیدگی‌های آن بازار است. بازارهای مالی در دسته بازارهای تخصصی با ویژگی‌های منحصر به فرد و خاص قرار دارند. بنابراین برای مدیریت بهتر سرمایه، یادگیری مبانی اساسی و پایه بازارهای مالی و روش‌های تحلیل (مانند تحلیل تکنیکال) امری ضروری قلمداد می‌شود. به عنوان مثال اگر قصد سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه ایران یا بازار ارزهای دیجیتال را داشته باشید، ضروری است که پیش از ورود سرمایه، آموزش‌های لازم را در خصوص این بازارها فرا بگیرید. در همین راستا اگر شما قصد ورود به بازارهای مالی، کسب سود و کنترل ریسک سرمایه‌گذاری خود را دارید، می‌توانید آموزش‌های مقدماتی بازارهای مالی را از بخش وبلاگ وبسایت آکادمی حقیقی آغاز کنید.

ضمن آنکه به منظور خلق ارزش و بهبود حداکثری سودآوری شما و استمرار آن، آکادمی مالی بازرگانی حقیقی اقدام به برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی، حرفه‌ای و به روز توسط مدرسان مجرب و نخبگان مالی با دسترسی همیشگی کرده‌است.

 

 

پیروی از یک سیستم معاملاتی

وجه تمایز سرمایه‌گذاران موفق و سایر سرمایه‌گذاران، داشتن یک روش معاملاتی شخصی است. به دلیل ماهیت گسترده و پیچیده بازارهای مالی، هنگام یادگیری اصول این بازارها با حجم انبوهی از اطلاعات و روش‌های متفاوت تحلیل روبرو خواهید شد. طبیعتاً یادگیری تمامی این روش‌ها امکان پذیر نیست. به همین جهت توصیه تحلیلگران و خبرگان بازارهای مالی آن است که تنها روش‌هایی که با روحیات شما بیشترین تطابق را دارد به خوبی یاد بگیرید.

اجتناب از تصمیم‌های احساسی و هیجانی

حتی اگر سرمایه‌گذار با تجربه و یا حرفه‌ای باشید، باید بدانید که برخی عوامل و اتفاقات تاثیرگذار بر بازارهای مالی از کنترل شما خارج بوده و ضرر و زیان در پی خواهند داشت. بنابراین زمانی می‌توانید سرمایه خود را به درستی مدیریت کرده و ریسک آن را کاهش دهید که اعتماد به نفس داشته و از تصمیمات هیجانی و احساسی دوری کنید.

تشکیل یک پورتفوی سرمایه‌ گذاری متنوع

چنانچه قصد ورود سرمایه به بازارهای مالی به جهت مدیریت سرمایه، کسب بازدهی و کنترل ریسک را دارید، ضروری است که یک پورتفوی سرمایه گذاری متنوع تشکیل داده و همه سرمایه خود را به یک خرید یک دارایی خاص اختصاص ندهید. زیرا اگر یک دارایی دچار نوسان و ضرر شود، کل دارایی شما مورد تهدید قرار نخواهد گرفت. برای آشنایی بیشتر با روش‌ها و مزایای مدیریت دارایی می‌توانید به مقالات (تنوع‌بخشی؛ میانبری برای کاهش ریسک سبد سرمایه‌ گذاری) و (چگونه سبد ارز دیجیتال پرسود بسازیم ؟) در بخش وبلاگ سایت آکادمی حقیقی سری بزنید.

تعیین حد سود و حد ضرر

به دلیل ماهیت پیش‌بینی ناپذیری بازارهای مالی، تعیین حد سود و حد زیان در ابتدای هر معامله و پایبندی به آن در هر شرایطی از بازار امری مهم است. این اقدام ضروری از ضررهای احتمالی در وضعیت‌های نامناسب بازار جلوگیری خواهد کرد.( برای مشاهده بیشتر مطالب آکادمی حقیقی کلیک کنید )

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02186034438

 آدرس : تهران ، خیابان کریمخان زند ، مابین خیابان عضدي جنوبی (آبان جنوبی) و نجات الهی (ویلا) ، کوچه شانس ، پلاك 4 ، واحد 7 ، طبقه 3