اوایل هفته گذشته بود که بحث جنجال برانگیز خروج فولاد و سیمان از بورس کالا به علت قیمتسازی و افزایش قیمت در بازار مطرح شد. این مساله تا جایی پیش رفت که رئیس جمهور نیز در شورای عالی مسکن بر کاهش قیمت فولاد و سیمان تاکید کرد.
اما دیروز طی خبری رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بررسیهای کارشناسی شده نشان میدهد خروج سیمان و فولاد از بورس کالا میتواند بازار این محصولات را متلاطم و ملتهب کند؛ از این رو تصمیمی در این خصوص گرفته نشده و موضوع خروج این محصولات از بورس کالا منتفی است.
با توجه به آمارهای موجود مربوط به قیمت ورقهای فولادی، در بازه زمانی زمستان 1401 قیمت ورق فولادی به شکل قابل توجهی جهش داشتهاست. این در حالی است که طبق ادعای سندیکای پروفیل در بازه زمانی گفته شده، تغییر محسوسی در قیمتهای جهانی مشاهده نمیشود.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، براساس عرضههای سال 1400 شاهد آن هستیم که حجم عرضهها در پایینترین سطح قرار داشتهاست. سال 1401 نیز بالاترین میزان عرضه را شاهد بودهایم. اما با توجه به آمارهای موجود در سال 1402 شاهد کاهش عرضه ورق فولادی به نسبت سال قبل هستیم و سطح عرضه تا 300 هزار تن کاهش پیدا کردهاست.

میانگین سالانه بهای ورق گرم با احتساب پرمیوم و مالیات ارزش افزوده برای واحدهای لوله و پروفیل ساز نیز در بازه سه ساله 1400 تا 1402(نیمه اول) به صورت زیر است :

بدین ترتیب براساس آخرین عرضه فولاد گرم در بورس کالا، نرخ کشف شده دلار ورق گرم فولاد مبارکه 53 هزار و 105 تومان است. لازم به ذکر است نرخ دلار کشف شده حاصل تقسیم قیمت نهایی ورق گرم پس از رقابت در بورس کالا بر نرخ تسعیر ارز در مرکز مبادله طلا و ارز یا همان دلار 37500 تومانی است.
در فروردین ماه نرخ دلار کشف شده با دلار مرکز مبادله یا نرخ تسعیر یکسان بوده و تفاوت قیمتی محسوسی بین قیمت پایه و قیمت نهایی وجود نداشته است. این درحالی است که در یک روند صعودی تا مرداد ماه شاهد افزایش 40 درصدی نرخ دلار کشف شده هستیم که این موضوع به معنای افزایش 40 درصدی قیمت ورق گرم در این مدت میباشد. حال آنکه بازار داراییها در شرایط رکودی به سر میبرد.