مروری بر مفهوم بازار خرسی و بازار گاوی (قسمت دوم)

همانطور که در قسمت اول مقاله با موضوع آشنایی با مفهوم بازارهای گاوی و خرسی گفتیم، بازار گاوی،Bull Market یاBull Run ، به بازار صعودی، حرکت مثبت بازار و رشد اقتصادی اشاره دارد و به برهه‌ای از زمان گفته می‌شود که در آن اکثریت سرمایه‌گذاران در بازارهای سهام، کریپتو یا فارکس و … در حال خرید بوده و قیمت‌ها بیش از 20 درصد افزایش یافته‌اند، سمت تقاضا از عرضه پیشی گرفته و سرمایه‌گذاران به بازار مالی مورد نظر اعتماد داشته و خوشبین‌اند.
در مقابل بازار خرسی یا Bear Marke به شرایطی از بازارهای مالی گفته می‌شود که در جریان آن توان عرضه بسیار بیشتر از تقاضا بوده و اعتماد سرمایه‌گذاران به شرایط بازار کمرنگ شده‌است. البته تا زمانی که نزول قیمت به ۲۰ درصد از قیمت فعلی دارایی مورد نظر نرسد، بازار خرسی محسوب نمی‌شود.

حال در قسمت دوم این مقاله قصد داریم که در مورد خصوصیات بازار گاوی و خرسی و اقدامات درست در بازار خرسی و گاوی بیشتر صحبت کنیم.

 

بازار خرسی و بازار گاوی

 

ویژ‌گی‌های بازار گاوی و بازار خرسی

علاوه بر لزوم شناسایی جهت روند در بازارهای مالی، بازارهای گاوی و خرسی هر کدام خصوصیاتی دارند که فعالین بازارهای مالی برای داشتن یک سرمایه‌گذاری امن و سودآور باید با آن‌ها آشنا شوند. در ادامه مطلب به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

عرضه و تقاضا

در بازار صعودی، توان سمت تقاضا بالا و توان سمت عرضه پایین است و به نوعی عرضه به ندرت صورت می‌گیرد. در این شرایط بسیاری از سرمایه‌گذاران خوشبین قصد خرید دارایی مورد نظر را در بازار مالی دارند و در مقابل تعداد کمی از آن‌ها به فروش همان دارایی تمایل دارند. در نتیجه، قیمت‌ها در بازار افزایش می‌یابد و سرمایه‌گذاران برای خرید دارایی عرضه شده، با یکدیگر رقابت می‌کنند.

این مساله در بازار خرسی و نزولی برعکس است. در شرایطی که روند خرسی در بازار حاکم است بسیاری از فعالین بازار به دنبال فروش دارایی خود هستند و بالطبع عرضه افزایش و تقاضا به شدت کاهش می‌یابد. از سویی با افزایش ناامیدی سرمایه‌گذاران در بازار خرسی، حجم معاملات افت و بازار در رکود به سر می‌برد. در نتیجه، قیمت دارایی مورد نظر کاهش می‌یابد.

روانشناسی سرمایه‌ گذاری

از آنجا که رفتار بازارهای مالی از سرمایه‌گذاران و معامله‌گران آن‌ها تاثیر می‌پذیرد، روانشناسی فعالین بازار و شناخت احساسات آنها می‌تواند در تعیین مسیر درست سرمایه‌گذاری بسیار اثرگذار باشد.

بدین‌ترتیب در بازار گاوی و در شرایطی که روند صعودی در بازارهای مالی حاکم است، اغلب افراد فعال در بازار خوشبین به آینده بازار بوده و به امید کسب سود بیشتر در بازار مورد نظر سرمایه‌گذاری می‌کنند. اما در مقابل در بازار خرسی و در شرایط نزولی بازارها، احساسات منفی بر بازار مورد نظر حاکم است و سرمایه‌گذاران ناامید، تمایلی به خرید دارایی در چنین شرایطی ندارند. به عبارتی در بازار خرسی سرمایه گذاران پول خود را از بازار خارج می‌کنند و یا به دنبال دارایی‌هایی می‌گردند که دیدگاه و احساس مثبت‌تر و خوشایندتری به آنها دارند. در مجموع، با خروج پول از بازار، قیمت‌ها کاهش بیشتری را تجربه خواهند کرد. بدین‌ترتیب احتمال زيان‌دهي در چنین شرایطی بالاست زیرا قیمت‌ها به طور پیوسته ارزش خود را از دست می‌دهند.
به طور کلی اخبار ناخوشایند و ناامید کننده می‌تواند منجر به بازار خرسی شود. در مقابل، اخبار خوب و امیدوار کننده بازار گاوی را رقم خواهد زد.

 

بازار گاوی

 

تغییر در شرایط اقتصادی

عوامل متعدد سیاسی و اقتصادی از جمله شرایط ژئوپلتیکی، نرخ بهره، وضعیت اقتصادی، سیاست‌های پولی و … می‌توانند بر ایجاد بازار گاوی و بازار خرسی تاثیرگذار باشند.

در بازارهای دیگر از جمله بازار ارزهای دیجیتال نیز همین مساله پابرجاست. با تاکید بر آنکه بازار رمزارزها بخشی از یک اقتصاد بزرگ‌تر است، بازار کریپتو کارنسی و اقتصاد جهانی به شدت به یکدیگر مرتبط هستند.

یک بازار خرسی با یک اقتصاد ضعیف مرتبط و یک بازار گاوی با یک اقتصاد قوی و پر رونق مرتبط است. در شرایط نزولی و در بازار خرسی بیشتر افراد قادر به کسب سودهای قابل توجه نیستند. زیرا نااطمینانی و احساس ناخوشایند بر بازار حاکم است. این در حالی است که در یک بازار گاوی، برعکس این موضوع رخ می‌دهد.

اقدامات مناسب در بازار گاوی و بازار خرسی

شرایط سرمایه‌گذاری در بازارهای گاوی و خرسی متفاوت است. درک این مساله که در بازار صعودی و نزولی به چه ترتیب باید اقدام به سرمایه‌گذاری کرد در کسب سود مناسب و جلوگیری از زیان بسیار تاثیرگذار است. از این رو در این بخش از مقاله به بیان چگونگی استراتژی‌ سرمایه‌گذاران در این دو بازار خواهیم پرداخت.

در یک بازار گاوی و در وضعیت برتری سمت تقاضا در بازار، ایده‌آل‌ترین موقعیت برای یک سرمایه‌گذار آن است که با خرید به موقع و زودهنگام دارایی مورد نظر خود پیش از اشباع بازار و با رعایت اصول اولیه و مهم، از افزایش قیمت آن دارایی سود کسب کند و پس از رسیدن به هدف قیمتی خود، آن را به فروش برساند. در این شرایط و با رعایت این نکته هر گونه زیانی کوچک و موقتی خواهد بود و فعالین بازار باید با اطمینان بیشتری بر روی دارای‌های مورد نظر خود با پتانسیل سوددهی بالا سرمایه‌گذاری ‌کنند. این شرایط حتی برای سرمایه‌گذاران مبتدی نیز می‌تواند سودهای هنگفتی به همراه داشته باشد.

در کنار خرید و فروش‌های عادی توسط سرمایه‌گذاران، معامله‌گران فیوچرز نیز می‌توانند با تدوین استراتژی‌های خاص خود به سود حداکثری از این بازار دست یابند. به طور کلی باید این نکته را در نظر داشته باشید که در بازارهای گاوی از گزینه حد ضرر (Stop Loss) استفاده کنید؛ زیرا پایان یک بازار گاوی و ورود به شرایط نزولی و خرسی به طور قطع قابل پیش‌بینی نیست.

 

بازار گاوی و بازار خرسی

 

اما در مقابل در بازار خرسی شانس ضرر و از دست دادن پول بالاتر است. زیرا در شرایط نزولی و در وضعیتی که سمت عرضه ناامیدانه اقدام به فروش می‌کند، احتمال آنکه با خرید یک دارایی و نگهداری آن ضرر کنید بالاست.

با این وجود بازار خرسی برخلاف تصور برخی سرمایه‌گذاران مبتدی، می‌تواند فرصت‌های متعدد و جذابی برای سرمایه‌گذاری و کسب سود برای حرفه‌ای ‌ها به همراه آورد. در واقع با یک استراتژی دقیق می‌توان از شرایط نزولی بازار نیز برای کسب سود بیشتر استفاده کرد.

در این شرایط شما برای کسب سود از بازارهای خرسی و شرایط حاکم بر آن، می‌توانید پوزیشن شورت (فروش) باز کنید. علاوه بر این سرمایه‌گذاران حرفه‌ای در بازار خرسی از استراتژی‌های مختلفی همچون استراتژی اصلاح قیمت و خرید در سطح پایین، استفاده می‌کنند. در این استراتژی، سرمایه‌گذاران با بهره‌گیری از تحلیل‌های تکنیکال و توجه به احساسات حاکم بر بازار، افزایش‌های مقطعی را شناسایی کرده و با خرید به‌موقع، از اصلاح بازار سود کسب می‌کنند. با این حال یکی از استراتژی‌های بسیار مؤثر در بازارهای خرسی خرید در قیمت پایین و سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت بر روی یک دارایی به امید افزایش قیمت آن است.

البته باید گفت که در بازار سهام، برخی سهام‌ها از تغییرات روند بازار، تاثیر کمی می‌پذیرند. برخی از این نوع سهام‌ها شامل بازار املاک، شرکت‌های بیمه، بانک‌ها، خدمات درمانی، خدمات اینترنتی و یا صنایعی مثل خدمات شهری هستند که توسط دولت‌ها مدیریت می‌شوند و افراد صرف نظر از شرایط بازار، اقدام به خرید آن‌ها می‌کنند.( برای مشاهده بیشتر مطالب آموزشی آکادمی حقیقی کلیک کنید )

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02186034438

 آدرس : تهران ، خیابان کریمخان زند ، مابین خیابان عضدي جنوبی (آبان جنوبی) و نجات الهی (ویلا) ، کوچه شانس ، پلاك 4 ، واحد 7 ، طبقه 3