هاوینگ بیت‌کوین، مهم ترین رویداد رمزارزها

هاوینگ به چه معناست ؟

ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت‌کوین، در سال ۲۰۰۹، بیت‌کوین را به جهان معرفی کرد و از روش جدیدی به نام ماینینگ یا استخراج بیت‌کوین جهت توزیع آن استفاده کرد. در این روش برای تایید تراکنش‌های جدید در بلاک‌های جدید بلاک چین، به افراد بیت‌کوین به عنوان پاداش داده می‌شود. تایید این تراکنش‌ها بر حسب محاسبات کامپیوتری صورت می‌گیرد. زمان معرفی بیت‌کوین به دنیا، برای هر بلاک جدید که حدوداً در هر ۱۰ دقیقه ایجاد می‌شود،۵۰ بیت‌کوین در نظر گرفته شده بود. اما ساتوشی ناکاموتو، قانونی در پروتکل بیت‌کوین مشخص کرد که بر اساس آن، پاداش استخراج پس از ماینینگ هر ۲۱۰٬۰۰۰ بلاک که تقریبا ۴ سال زمان می‌برد، نصف می‌شود. این رویداد، هاوینگ نامگذاری شده‌است. هاوینگ علاوه بر نصف شدن پاداش استخراج، سبب کاهش نرخ تورم بیت‌کوین و نرخ ورود بیت‌کوین‌های جدید به چرخه بازار می‌گردد.

هاوینگ که از لغت انگلیسی Halving  گرفته شده است، به معنای تقسیم شدن یک چیز به دو قسمت مساوی یا نصف شدن می‌باشد. اصطلاح هاوینگ زمانی کاربرد دارد که در طول یک رویداد، یک چیز خاص به دو نیم قسمت شود؛ این اصطلاح در حوزه ارزهای دیجیتال جهت نصف شدن پاداش استخراج ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

هاوینگ به چه معناست ؟

 

چگونگی انجام هاوینگ بیت‌کوین

پروتکل بیت‌کوین به این صورت می‌باشد که در ابتدای ساخت بلاک چین آن، پاداش استخراج هر بلاک جدید برای ماینرها ۵۰ عدد بیت‌کوین بوده و پس از استخراج هر۲۱۰٬۰۰۰ بلاک، پاداش گفته شده مورد نظر نصف گردد. بدین ترتیب با در نظر گرفتن مدت زمان استخراج هر بلاک به میزان تقریبی۱۰ دقیقه، این تعداد بلاک پس از ۴ سال استخراج می‌گردد.

در صورتی که رویداد هاوینگ هر 4 سال یک بار رخ دهد، تقریباً تا سال ۲۱۴۰ پاداش استخراج بلاک جدید به صفر نزدیک خواهد شد. مجموع تعداد تمام بیت‌کوین‌های استخراج شده در طی این ۱۳۰ سال، ۲۱ میلیون خواهد شد که تعداد نهایی بیت‌کوین‌های موجود را نشان می‌دهد.

تاثیر هاوینگ بر قیمت بیت‌کوین

با در نظر گرفتن قانون عرضه و تقاضا، با کاهش ورود کوین‌های جدید به چرخه بازار، عرضه بیت‌کوین کاهش یافته و موجب افزایش قیمت آن می‌شود.

نظریات دیگری از جمله مدل انباشت به جریان نیز برای پیش بینی قیمت بیت‌کوین وجود دارند. در این مدل عرضه فعلی بیت‌کوین نسبت به عرضه در گردش مورد محاسبه قرار می‌گیرد. هرچه عدد مورد نظر بالاتر باشد، قیمت نیز بیشتر خواهد بود.

از لحاظ تاریخی، پس از هر رویداد هاوینگ، قیمت بیت‌کوین با یک وقفه زمانی رشد کرده است. لازم به ذکر است که شرایط بازار در هر دوره و میزان پذیرش ارزهای دیجیتال، توجه رسانه‌ها به بیت‌کوین، افزایش اطلاعات و آگاهی مردم نسبت به این ارز دیجیتال، افزایش ورود کوین‌های جدید در بازار، قانون‌گذاری و ایجاد محدودیت‌ها توسط دولت‌ها، عرضه اوراق مشتقه و قراردادهای آتی از دیگر عوامل اثرگذار هستند.

تاثیر هاوینگ بر سرمایه‌گذاران

به طور کلی رویداد هاوینگ به جهت کاهش عرضه و افزایش تقاضا، موجب افزایش قیمت ارز دیجیتال می‌شود. این امر برای سرمایه‌گذاران خبری مثبت است. گفتنی است فعالیت معاملاتی روی بلاک‌چین بیت‌‌کوین با پیش‌بینی هاوینگ بالا می‌گیرد.

تاثیرات هاوینگ بر ماینرها

تأثیر استخراج یا همان ماینینگ بر اکوسیستم BTC پیچیده است. از سویی، کاهش عرضه بیت‌‌کوین، تقاضا و در نتیجه قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. اما بدیهی است که پاداش‌های کمتر نیز می‌تواند بقای ماینرهای شخصی را در اکوسیستم این ارز پرطرفدار سخت کند، زیرا ممکن است رقابت با سازمان‌های بزرگی که به استخراج BTC می‌پردازد، برای آنها دشوار و حتی ناامیدکننده باشد. طبق تحقیقات صورت گرفته، ظرفیت استخراج بیت‌کوین نسبت به قیمت آن در تضاد است؛ بنابراین، زمانی که قیمت ارز دیجیتال بالا می‌رود، تعداد ماینرها در اکوسیستم آن افت می‌کند. یک رویداد هاوینگ بیت‌کوین به واسطه خروج ماینرها از شبکه و در نتیجه کاهش امنیت آن، می‌تواند احتمال حمله ۵۱ درصدی به شبکه BTC را افزایش دهد.

 

تاثیرات هاوینگ بر ماینرها

 

تاریخچه هاوینگ بیت‌کوین

تا بلاک شماره ۲۱۰٬۰۰۰ و قبل از اولین هاوینگ بیت‌کوین در سال 2012، پاداش استخراج یا همان ماینینگ ۵۰ بیت‌کوین بود؛ اما این پاداش پس از رویداد هاوینگ و از بلاک شماره ۲۱۰٬۰۰۱ به بعد، به ۲۵ بیت‌کوین کاهش یافت.

دومین هاوینگ در سال ۲۰۱۶ رخ داد، که به همین صورت تا بلاک شماره ۴۲۰٬۰۰۰ پاداش تعلق گرفته به مانیرها ۲۵ عدد بیت‌کوین بود، و به همین ترتیب مثل قبل از بلاک شماره ۴۲۰٬۰۰۱ به بعد پاداش استخراج نصف شده و به ۱۲.۵ بیت‌کوین کاهش یافت.
و سومین هاوینگ در سال ۲۰۲۰ رخ داد، که تا بلاک شماره ۶۳۰٬۰۰۰ و قبل از رویداد هاوینگ پاداش ماینرها ۱۲.۵ بیت‌کوین بود، و از بلاک شماره ۶۳۰٬۰۰۱ ، این پاداش نصف شده و به ۶.۲۵ بیت‌کوین کاهش یافت.

 

تاریخچه هاوینگ بیت‌کوین

 

زمان هاوینگ بعدی بیت کوین

هاوینگ بعدی بیت‌کوین در سال ۲۰۲۴ رخ خواهد داد. طبق پیش‌بینی‌ها در بین ماه‌های فوریه و ژوئن سال ۲۰۲۴، شاهد رویداد هاوینگ بیت‌کوین خواهیم بود. در این برهه زمانی ارتفاع بلاک‌ها به رقم ۸۴۰ هزار بلاک خواهد رسید.
در حال حاضر پاداش استخراج هر بلاک، ۶.۲۵ BTC است. این در حالی است که وقتی ارتفاع کل بلاک‌ها به ۸۴۰ هزار برسد، این پاداش نصف شده و به ۳.۱۲۵ بیت‌کوین در هر بلاک کاهش می‌یابد.

آخرین هاوینگ بیت‌کوین

انتظار می‌رود که پس از هاوینگ سال ۲۱۴۰، میزان تقاضا افزایش قابل توجهی داشته باشد؛ چرا که دیگر خبری از استخراج ارز جدید نیست. اولین و بدیهی ترین دلیل آن است که هیچ بیت‌‌کوینی برای تزریق به بازار ارزهای دیجیتال وجود نخواهد داشت. پس ارزش بیت‌‌کوین ناخودآگاه بیشتر خواهد شد و تقاضا نیز در پی آن افزایش می‌یابد. در نتیجه، می‌توان این انتظار را داشت که کارمزد تراکنش‌ها نیز افزایش پیدا کند.

ضمن اینکه به باور تحلیگران خبره تا سال ۲۱۴۰ موارد استفاده و کاربرد بیت‌‌کوین بیشتر خواهد شد. هر چه موارد استفاده از بیت‌کوین در سال‌های آتی بیشتر گردد، طبیعتاً حجم تراکنش‌هایی که انجام می‌گیرد نیز بالاتر می‌رود که در پی آن، باز هم شاهد افزایش کارمزد تراکنش‌ها خواهیم بود.

رویداد هاوینگ برای کدام ارزهای دیجیتال است ؟

ارزهای دیجیتالی که در مدل اجماعشان از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده کرده و یا اصطلاحاً قابل استخراج هستند، به ماینرهای شبکه که از ظرفیت پردازش دستگاه‌های خود در جهت پردازش تراکنش‌ها و در راستای تامین امنیت شبکه بهره می‌برند، مقادیر مشخصی از آن کوین به عنوان پاداش استخراج اعطا می‌کنند. حال در برخی از ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین میزان این پاداش در بازه‌های زمانی مشخصی نصف می‌گردد، که به این پدیده نصف شدن پاداش استخراج یا همان هاوینگ گفته می‌شود.

بیت‌کوین کش و لایت کوین از جمله رمزارزهای دیگری هستند که رویداد هاوینگ علاوه بر بیت‌کوین برای این رمز ارزها نیز اتفاق می‌افتد. تقریبا فرآیند هاوینگ برای بیشتر رمزارزهایی که از طریق فورک بیت‌کوین ایجاد شده‌اند، رخ می‌دهد.

اگرچه بیت‌کوین و اتریوم از جمله رمز ارزهایی هستند که در مدل اجماعشان از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده می‌کنند اما اتریوم رویداد هاوینگ ندارد. به عبارت دیگر، سیاست پولی اتر (ETH) ، رمز ارز بومی اتریوم، با سیاست BTC تفاوت دارد.

این فرایند در مورد ارزهای دیجیتال دیگری از جمله ترون که از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده نمی‌کنند نیز وجود ندارد. زیرا رویداد تاثیرگذار هاوینگ تنها برای کوین‌هایی که از طریق استخراج بدست می‌آیند طراحی گردیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *