تعریف مدیریت دارایی

در علم حسابداری همه اموال و حقوقی که ارزش پولی داشته و قابلیت نقدشوندگی دارند، در زمره دارایی‌ها قرار می‌گیرند. دارایی‌ها ممکن است از نوع مشهود (مانند زمین یا ساختمان) یا نامشهود ( مانند سرقفلی و حق اختراع) باشند.اما برای آسان شدن مفهوم دارایی و برای داشتن درک بهتر از تعریف مدیریت دارایی، از نظر قابلیت نقدشوندگی آن‌ها را در دو دسته دارایی‌های جاری و غیرجاری قرار می‌دهند.

دارایی‌های جاری شامل آن بخش از دارایی‌های یک شخص حقیقی یا حقوقی است که تا حداکثر یک سال آتی، امکان نقد شدن داشته‌باشند. بنابراین سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت، وجوه نقد، موجودی مواد، تولیدات آماده فروش و … در زمره دارایی‌های جاری قرار می‌گیرند.

اما دارایی‌های غیرجاری، شامل آن بخش از دارایی‌هایی می‌شود که برای نقد شدن به بیش از یک سال زمان نیازمندند. به سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، ساختمان، زمین، تجهیزات و ماشین‌آلاتی که به منظور استفاده در فعالیت‌های روزانه شرکت تهیه می‌شوند و سازمان قصد فروش آن‌ها را ندارد، دارایی‌های غیرجاری می‌گویند.

در آخر باید گفت که به طور کلی به هر منبعی که ارزش اقتصادی دارد و افراد یا شرکت‌ها بتوانند از آن به منفعت و درآمدی در آینده برسند، دارایی گفته می‌شود.

با توجه به این که عمر بازار سرمایه ایران 57 سال است، خدمات مدیریت دارایی برای سرمایه‌گذاری‌های افراد، یک خدمت نوپا با سابقه حدوداً 20 ساله محسوب می‌شود. با این حال در سنوات اخیر مدیریت دارایی به عنوان یکی از بهترین ابزارهای موجود برای سرمایه‌گذاری بهینه و پر بازده شناخته شده که افراد و سازمان‌های زیادی را به سمت خود جذب کرده‌است.

با توجه به اهمیت مدیریت دارایی، در این مقاله سعی داریم به تعریف مدیریت دارایی و انواع روش‌های آن بپردازیم.

 

مدیریت دارایی

 

مدیریت دارایی چیست ؟

در این بخش از مقاله به تعریف مدیریت دارایی خواهیم پرداخت.در صورت داشتن دارایی‌، اعم از فیزیکی و ریالی یا ارزی، مدیریت صحیح آن در اولویت قرار دارد. برای مثال یک شرکت دارای تجهیزات، برای مواجهه با زمانی که دستگاه‌ها دچار فرسودگی شوند یا نیاز به تعمیرات داشته‌باشند، به برنامه‌ریزی نیاز دارد تا در صورت رخداد مسائلی از این قبیل، به صورت ناگهانی فعالیت‌های شرکت متوقف یا کند نگردد.

برای افراد حقیقی نیز آشنایی با تعریف مدیریت دارایی و مدیریت درست و حرفه‌ای دارایی همین قدر ضروری است. دارایی‌های افراد حقیقی نیز ارزشمند بوده و جهت جلوگیری از افت ارزش دارایی‌ها و عدم زیان، باید از مدیریت دارایی صحیح بهره‌مند شود.

از طرفی، با مدیریت دارایی می‌توانید بازدهی بیشتری از دارایی‌های خود داشته باشید. بنابراین در تعریف مدیریت دارایی یا Asset management باید گفت که مدیریت دارایی به مجموعه اقدامات صحیح و لازم برای حفظ ارزش و کسب بازدهی بیشتر از دارایی‌های موجود اطلاق می‌شود. همچنین مدیریت دارایی روشی سازمان‌یافته برای حفظ، بهبود و توسعه دارایی‌های مختلف یک فرد یا شرکت با روشی مقرون به صرفه است.

برای مدیریت دارایی تعاریف مختلفی ارائه شده که در اینجا ما به بررسی دو مورد از آن‌ها پرداخته‌ایم :

نخستین تعریف : این تعریف مربوط به مدیریت دارایی‌های کمی، فیزیکی، قابل اندازه‌گیری و غیرقابل اندازه‌گیری شرکت‌ها و موسسات می‌باشد. مدیریت دارایی‌های فیزیکی در راستای استفاده بهینه از تجهیزات و منابع بالفعل و توسط کارشناسان خبره و متخصص در سازمان‌ها و شرکت‌ها انجام می‌شود.

دومین تعریف : این تعریف مربوط به مدیریت دارایی‌های مالی که از نوع کمی و فیزیکی نبوده و بیشتر در زمره خدمات مالی و سرمایه‌گذاری قرار می‌گیرند، ارائه ‌گردیده‌است. با کمک تکنیک‌های موجود در این نوع از مدیریت دارایی، مدیر دارایی مسئولیت برنامه‌ریزی درست و اصولی برای مدیریت سرمایه افراد، مدیریت و کاهش ریسک و کسب بازدهی مناسب از آن‌ها را بر عهده دارد.

 

مدیریت دارایی

 

روش‌های مدیریت دارایی

اصولاً مدیریت دارایی یا مربوط به امور مالی شرکت‌ها است و یا مربوط به خدمات مشاوره. اما به طور کلی نقش مدیر دارایی مربوط به خدمات مشاوره این است که با توجه به پارامترهایی از ‌جمله استراتژی هر مشتری، مقدار ریسک فرد و تمکن مالی او، با استفاده از ابزارهای خرد و کلان تحلیلی، در خصوص چگونگی مدیریت دارایی‌های مشتریان تصمیم‌گیری مناسبی انجام دهد و دارایی‌های آن‌ها را افزایش دهد.

حال پس از آشنایی با تعریف مدیریت دارایی، در ادامه به ابزارهای مدیریت دارایی مشاوره اشاره شده‌است.

1. صندوق‌ها و انواع آن

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی از روش‌های غیرمستقیم سرمایه‌گذاری به حساب می‌آید. صندوق‌ها عمدتاً توسط کارگزاری‌ها، گروه‌های مالی، بانک‌ها یا شرکت‌ها اداره می‌شوند. این نهاد‌ها مبالغ جمع‌آوری شده از افراد را در حوزه‌های مختلف همچون انواع اوراق بهادار، ارز، طلا یا حتی پروژه‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند.

مدیران دارایی صندوق‌ها سعی دارند تا با به‌کارگیری مدیریت دارایی، ریسک سرمایه‌گذاری را به حداقل و بازدهی را به حداکثر برسانند.

2. سبدگردانی

سبدگردانی، دانش و مهارت انتخاب استراتژی صحیح و حرفه‌ای برای افراد در بازارهای مالی و حداقل کردن ریسک و حداکثر کردن بازدهی برای مشتریان است. برخلاف صندوق‌ها که دارایی‌های تعداد زیادی از افراد را همزمان و با یک استراتژی مدیریت می‌کنند، سبد‌گردانی به صورت اختصاصی برای هر فرد انجام شده و با نظارت و پایش مستمر، سبد سرمایه‌گذاری فرد مدیریت می‌شود.

مزایای مدیریت دارایی

تا اینجا با تعریف مدیریت دارایی، انواع مدیریت دارایی و روش‌های آن آشنا شدیم. حال قصد داریم تا اشاره‌ای مختصر به مزایای آن برای افراد داشته باشیم :

  • بهره‌مند شدن از دانش و تخصص افراد خبره و متخصص
  • کاهش ریسک سرمایه‌گذاری
  • حفظ ارزش دارایی افراد
  • افزایش بازدهی سرمایه‌گذاری
  • جلوگیری از زیان‌های احتمالی
  • صرفه‌جویی در زمان

( برای مشاهده بیشتر مطالب آکادمی حقیقی کلیک کنید )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *