بررسی تفاوت‌های معاملات اسپات و فیوچرز

در دنیای گسترده بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال روش‌ها، ابزارها و ویژگی‌های متنوعی برای انواع معامله‌گران طراحی شده تا آن‌ها بتوانند با توجه به نیاز، علایق و استعداد خود بهترین روش معاملات را انتخاب کرده و از آن سود کسب کنند.

افرادی که سابقه فعالیت و معامله در بازار ارزهای دیجیتال را دارند، حتماً با واژه‌های spot و futures آشنا بوده و تفاوت‌های آن‌ها را به خوبی می‌دانند. به طور کلی فعالان بازارهای مالی به ویژه بازار فارکس و رمزارزها، معاملات اسپات و معاملات فیوچرز را متداول‌ترین روش معامله در این بازارها به حساب می‌آورند.

به بیان ساده افراد صبورتر معمولاً ترجیحشان برای حضور و کسب سود از بازار کریپتوکارنسی، بازار اسپات (نقدی) خواهد بود؛ در حالی که معامله‌گران حرفه‌ای‌ که به تحلیل تکنیکال نیز تسلط بالایی دارند، عموماً مارکت فیوچرز (قراردادهای آتی) را برای فعالیت خود مناسب دانسته و آن را انتخاب می‌کنند.

هریک از معاملات اسپات و فیوچرز بر اساس اصول و معیارهای متفاوتی شکل گرفته‌اند که پیش از انتخاب روش مناسب فعالیت خود در مارکت، لازم است تا با ویژگی‌های هر کدام به خوبی آشنا شوید. اما تفاوت اسپات و فیوچرز چیست؟

با توجه به اهمیت انتخاب بازار مالی مناسب با استراتژی و روحیات شما، در این مقاله به معرفی و بررسی تفاوت بازارهای اسپات و فیوچرز پرداخته و نکات لازم در مورد این نوع معاملات را شرح خواهیم داد؛ با ما همراه باشید.

 

 معاملات اسپات و فیوچرز

 

معاملات اسپات چیست ؟

در معاملات اسپات یا همان نقدی، سرمایه‌گذاران انواع ارزهای دیجیتال همچون بیت‌کوین، اتریوم، ریپل و … را برای داشتن مالکیت مستقیم آن‌ها خریداری کرده و طبق اختیار خود آن را نگهداری می‌کنند و هر زمان که بخواهند، آن را به فروش می‌رسانند.

به عبارت دیگر، در معاملات اسپات شما معادل دارایی اولیه خود (دلار، تومان و یا یک رمز ارز دیگر) ارز دیجیتال جدید دریافت خواهید کرد که به طور مستقیم بین فعالان این بازار (خریداران و فروشندگان) دست به دست می‌شوند.

به عبارت دیگر در این روش، شما به طور مستقیم مالک رمز ارزهای خریداری شده خود هستید و این دارایی‌ها را می‌توانید به کیف پول شخصی خود منتقل کرده و در آن نگهداری کنید. یکی از تفاوت‌های اساسی اسپات و فیوچرز، ریسک کمتر معاملات اسپات است.

معاملات فیوچرز چیست ؟

معاملات قراردادهای فیوچرز یا آتی به شکل دیگری صورت می‌گیرد. به طور دقیق‌تر با خرید یک ارز در بازار futures یک خرید و فروش ساده انجام نمی‌گیرد و به عبارتی شما مالک ارزی نیستید. بلکه در معاملات فیوچرز تنها مالک تعهد و قراردادی هستید که میان شما و صرافی منعقد می‌شود و در آن شما بر اساس تحلیل خود از قیمت یک دارایی در آینده، وارد معامله می‌شوید. به عبارتی اصلی‌ترین تفاوت اسپات و فیوچرز مربوط به مالکیت دارایی می‌شود.

در واقع شما با انجام ترید، بر اساس قرارداد منعقد شده، تعهد می‌کنید که دارایی مشخص شده را در قیمت معین شده بخرید یا بفروشید. از این رو در اینجا استفاده از اهرم رواج داشته و معامله‌گران می‌توانند با توجه به دارایی تعهد شده و صرافی‌، اهرم‌های ۱ تا 100 را انتخاب کنند. هر چه اهرم بالاتر باشد، ریسک و سود احتمالی هم بالاتر خواهد بود.

بدین‌ترتیب در معاملات فیوچرز شما می‌توانید با استفاده از اهرم‌ها، چندین برابر دارایی اولیه خود را از صرافی مورد نظر قرض بگیرید.

تفاوت اسپات و فیوچرز

معاملات قراردادی در مقابل معاملات واقعی

همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم، در بازارهای نقدی یا اسپات، دارایی‌ها به صورت واقعی داد و ستد می‌شوند، در حالی که در معاملات آتی، شاهد انعقاد یک قرارداد یا در واقع یک تعهد ترکیبی بین دو طرف هستیم.

معاملات فیوچرز در دو نوع استاندارد و پرپچوال انجام می‌گیرد. معاملات فیوچرز استاندارد یا معمولی دارای یک تاریخ انقضا هستند. اما در فیوچرز پرپچوال معامله‌گران این امکان را دارند که به صورت نامحدود قراردادهای خود را باز نگه دارند و به نوعی این قراردادها هرگز منقضی نمی‌شوند. معاملات فیوچرز استاندارد و پرپچوال در نوع اجرا و میزان ریسک نیز با یکدیگر متفاوتند.

بازار دوطرفه در مقابل سرمایه‌ گذاری بلندمدت

اگر ارزهای دیجیتال خود را در بازار اسپات یا نقدی نگهداری می‌کنید، ممکن است که ارزش سرمایه شما در طول زمان رشد کند. بنابراین در بازار اسپات امکان نگهداری بلندمدت دارایی‌ها فراهم است و از این رو این بازار برای سرمایه‌گذاران طولانی‌مدت مناسب می‌باشد.

از سوی دیگر، اگر به عنوان یک معامله‌گر حرفه‌ای به بازار فیوچرز وارد شوید، با اتخاذ قراردادهای آتی می‌توانید از حرکت‌های کوتاه‌مدت قیمت در هر روندی و حتی در روند نزولی سود کسب کنید.

ریسک بیشتر همراه با سود بیشتر

سرمایه‌گذاران در بازار نقدی یا اسپات، دارایی مورد نظر خود را خریداری کرده و هنگام رسیدن به هدف قیمتی، آن را با سود به فروش می‌رسانند. در مقابل و در شرایطی که قیمت دارایی مورد نظر فرد با ریزش مواجه گردد، دارایی با ضرر فروخته شده و از اصل سرمایه کاسته خواهد شد.

اما در بازار فیوچرز زمانی که گمان می‌کنید قیمت‌ها رو به رشد هستند و موقعیت تعهدی خود را باز کرده‌اید، در صورت رشد قیمت، مانند بازار اسپات البته با سود بیشتر، پوزیشن معاملاتی را می‌بندید. بالطبع هنگام ریزش قیمت نیز با ضررهای بیشتری نسبت به بازار نقدی همراه خواهید شد.

برای درک بهتر فرض کنید که اگر اقدام به معامله بیت‌کوین با اهرم ۱۰ کنید، با ریزش ۵ درصدی قیمت، شما با ۵۰ درصد ضرر معامله را می‌بندید. اما با ریزش ۱۰ درصدی قیمت، شما با ۱۰۰ درصد ضرر از معامله خارج می‌شوید که اصطلاحا به آن لیکویید شدن نیز می‌گویند.

بدین‌ترتیب اگرچه در بازار قراردادهای آتی امکان کسب سودهای بیشتر نسب به بازار اسپات فراهم است، اما ریسک‌های به مراتب بیشتری نیز به همراه خواهد داشت.

امکان چند برابر کردن سرمایه در بازار فیوچرز

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، یکی از موارد تفاوت معاملات اسپات و معاملات فیوچرز امکان استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز است. اهرم باعث می‌شود که این معاملات از نظر سرمایه برای فعالان این بازار بسیار کارآمد باشند.

به طور مثال با قرارداد فیوچرزمی‌توانید موقعیت معاملاتی به ارزش یک بیت‌کوین را با کسری از قیمت حقیقی آن باز کنید. اما در معاملات نقدی، اهرمی وجود نداشته و نیاز به سرمایه نقدی به اندازه قیمت واقعی آن رمزارز است.

بدین‌ترتیب اگر فرضاً شما فقط 20000 دلار دارید، در بازار اسپات تنها به همین میزان می‌توانید بیت‌کوین بخرید. اما در بازار فیوچرز با استفاده از اهرم می‌توانید سرمایه خود را به اندازه قیمت یک بیت‌کوین افزایش دهید.

 

 معاملات اسپات و فیوچرز

 

بازار اسپات بهتر است یا فیوچرز؟

پاسخ به این سوال کاملا به افراد بستگی دارد. در واقع برای انتخاب نحوه فعالیت در بازارهای مالی و داشتن بهترین استراتژی، عوامل زیادی مانند دانش و آگاهی فرد در خصوص آن بازار، توانایی تحمل ریسک، دید بلند مدت یا کوتاه مدت به ترید، خصوصیات اخلاقی و احساسات معامله‌گر موثر هستند. در واقع هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. ولی به طور کلی بازار اسپات یا نقدی ریسک کم‌تر همراه با سود کم‌ و بازار قرارداهای آتی سود زیاد همراه با ریسک بالا را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد.( برای مشاهده مقالات آموزشی بیشتر کلیک کنید )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *