زمانی که اقدام به یادگیری مهارتی جدیدی در راستای اهداف خود میکنید، لازم است تا به عنوان اولین قانون یادگیری و رشد، به طور مرتب جزئیات عملکرد خود را یادداشت و تجزیه و تحلیل کرده و مورد بررسی قرار دهید. اهمیت این کار زمانی نمایان میشود که اگر اشتباهی مرتکب شوید، دیگر آن را تکرار نخواهید کرد. همچنین در صورتی که عملکرد خوبی داشتهباشید، با یادداشت و بررسی جزئیات کار خود موجب بهبود مهارتها و عملکرد خود خواهید شد.
برای بهبود عملکرد خود در ترید کردن یا معاملات در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال نیز حتماً باید عملکرد خود را ثبت کنید. بدین ترتیب با تجزیه و تحلیل و بررسی جزئیات عملکرد خود در طول زمان از تکرار تصمیمات اشتباه خود جلوگیری کرده و نتایج خود را بهبود خواهید بخشید.
بنابراین زمانی که قصد سرمایهگذاری و ورود به بازارهای مالی را دارید، بهتر است که پیش از هر کاری ابتدا در ذهن خود اقدام به برنامهریزی کنید. ژورنال معاملاتی از ابزارهایی است که به شما برای طراحی یک پلن معاملاتی کمک کرده و به مرور شما را به یک معاملهگر حرفهای تبدیل خواهد کرد.
به ثبت معاملات روزانه، هفتگی و ماهانه در یک دفترچه یادداشت، فایل اکسل یا گوگل شیت، ژورنال ترید یا همان ژورنال معاملاتی میگویند. ژورنال معاملاتی خلاصهای از تصمیمات و تجربیات معاملاتی شما بوده و شامل اطلاعات مربوط به معاملات و نتایج آن است. گفتنی است که ژورنال نویسی معاملاتی، نظم بسیار کارآمد و مفیدی را به تفکرات شما خواهد بخشید.
در قسمت اول مقاله حاضر، شما را با مفهوم ژورنال نویسی برای معاملات و مزایای آن آشنا کردیم. اگر قصد دارید روش صحیح و حرفهای نگارش ژورنال معاملاتی را بیاموزید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
نرم افزارهای تهیه ژورنال معاملاتی
نرم افزارهایی همچون گوگل اسپرد شیت یا مایکروسافت اکسل برای درست کردن ژورنال معاملاتی مناسب و کافی هستند. با این حال چنانچه به چارتهای گرافیکی علاقه مند بوده یا به دنبال تسهیل فرایند ثبت جزئیات و اطلاعات معاملات خود هستید، پلتفرمهای متعددی خدمات مربوط به ژورنال معاملاتی را ارائه میدهند که اغلب دارای هزینه هستند. از میان این پلتفرمها میتوان موارد زیر را نام برد:
- تریدر سینک (TraderSync)
- تریدر متریا (Trademetria)
- تریدر ویو (Tradervue)
نحوه نگارش ژورنال معاملاتی
فاکتورهای مهم مربوط به یک تریدر و معاملات وی که حتماً باید در یک تریدینگ ژورنال یا ژورنال معاملاتی ثبت شوند شامل تاریخ شروع معامله، دارایی مورد معامله، استراتژی معامله، نوع و اندازه پوزیشن، حد سود و حد ضرر میباشند.
البته موارد مهم دیگری نیز هستند که در تریدینگ ژورنال آورده میشوند. به طور کلی هر آنچه را که مهم میدانید باید در ژورنال خود به ثبت برسانید؛ چنانچه برخی از تریدرها، احساسات خود هنگام معامله را نیز به ژورنال معاملاتی خود اضافه میکنند.
صرف نظر از اینکه از چه قالبی برای ثبت دادههای معاملاتی خود استفاده میکنید، لازم است تا مطمئن شوید که تمام اطلاعات لازم مربوط به هر معامله را ثبت کردهاید. به خاطر داشته باشید که میتوانید از قالبهای ژورنال استفاده شده توسط دیگر معاملهگران نیز برای تهیه تریدینگ ژورنال الگو بگیرید.
به خاطر داشته باشید که برای داشتن یک نتیجه بهتر، جزئیات معاملات خود را بلافاصله پس از انجام هریک از آنها ثبت کنید؛ در این صورت، امکان اینکه هربار دلایل ورودتان به معاملات گذشته را از یاد ببرید، وجود نخواهد داشت. البته این کار را باید پس از ثبت حد ضرر و حد سود انجام دهید. در نهایت وقت آن است که جزئیات معاملات خود را که ظرف چند ماه جمعآوری و ثبت کردهاید، تجزیه و تحلیل کرده و مورد بررسی قرار دهید.
در زیر به مهمترین مواردی که حتماً در یک ژورنال معاملاتی ایده آل باید ثبت شود، اشاره خواهیم کرد:
نوع دارایی و پلتفرم معامله
اولین قدم برای تهیه یک ژورنال معاملاتی مناسب و کاربردی، تعیین نوع دارایی و پلتفرمی است که معامله در آن صورت میگیرد. برای مثال در این قسمت باید «اتریوم در بازار فیوچرز کوینکس» یا «دلار در بازار فارکس» را ثبت کرد.
تاریخ انجام معامله
به طور کلی بهتر است تاریخ انجام و ساعت دقیق معاملات خود را در ژورنال معاملاتی وارد کنید. به عنوان نمونه شما میتوانید ثبت کنید که «در دهم دی ۱۴۰۲، ساعت 10 صبح، و زمانی که قیمت بیتکوین افزایش پیدا کرده بود، یک سفارش فروش 1000 دلاری ثبت کردم».
نوع معامله و هدف آن
با ثبت اطلاعات در خصوص نوع معاملات لانگ یا شورت، شما درک بهتری از استراتژی معاملاتی و دیدگاه خود نسبت به وضعیت بازار و معاملات خواهید داشت. بدین صورت که در زمان ورود به استراتژی معاملاتی لانگ، معاملهگر به افزایش قیمت دارایی امیدوار است. در حالی که در استراتژی شورت، تریدر به دنبال کسب سود از کاهش قیمتها خواهد بود. این در حالی است که اشاره به هدفی که در ابتدای انجام معامله دارید (به طور مثال کسب 10 درصد سود) نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.
قیمت ورود و خروج
قیمت ورود، قیمتی است که با آن به معامله وارد، و قیمت خروج نیز قیمتی است که با آن از معامله خارج میشوید. معاملهگران معمولاً از طریق سفارش حد ضرر یا استاپ لاس، نقطه خروج از معاملات را تعیین و کنترل میکنند. بدین ترتیب زمانی که قیمت به نقطه قیمتی از پیش تعیین شده برسد، فروش به صورت اتوماتیک صورت میگیرد.
حجم معامله
ثبت حجم هر معامله و درصد آن در مقایسه با «مقدار دارایی قابل معامله» سبب خواهد شد تا به اطلاعات مناسبی در خصوص میزان ریسکپذیری خود دست یابید. به عنوان نمونه چنانچه مقدار دارایی قابل معامله شما 1000 دلار باشد و معاملهای که وارد آن شدهاید، ارزشی معادل 500 دلار داشته باشد، شما ۵۰ درصد از دارایی خود را در معرض ریسک قرار دادهاید.
میزان سود و ضرر
نگارش میزان سود و ضرر حاصل از هر معامله در ژورنال معاملاتی، مهمترین اقدامی است که به کمک آن میتوانید میزان کارآمدی یک استراتژی خاص را بسنجید.
توضیحات اضافی
نوع و میزان اطلاعاتی که در ژورنال معاملاتی خود ثبت میکنید به اولویتهای خودتان بستگی دارد. بنابراین شما به عنوان یک تریدر میتوانید بخشی از ژورنال معاملاتی خود را به قسمت توضیحات اضافی اختصاص داده و دلایل احساسی یا محاسباتی که برای ورود به هر معامله داشتهاید را در آن ذکر کنید. مثلاً امکان دارد یک معامله را تنها به خاطر انتشار خبری مهم انجام داده باشید.(برای مشاهده مقالات آموزشی بیشتر کلیک کنید )