مقدمه
بازار ارزهای دیجیتال، یک بازار پویا و متنوع است که طی چند سال اخیر به شدت رشد کرده و مورد استقبال انواع فعالان بازارهای مالی قرار گرفتهاست. این بازار شامل ارزهای دیجیتال مختلفی است که از معروفترین آنها میتوان به ارزهایی همچون بیتکوین، اتریوم، بیتکوینکش، لایتکوین، ریپل و دوجکوین اشاره کرد. سرمایهگذاری و معاملهگری در این بازار، به دلیل وجود فرصتهای سودآور و همچنین ریسکهای بالا، جذابیت بسیاری دارد.
فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال به افراد و شرکتها امکان میدهد تا در قالب ترید، نوسانگیری و خرید و فروش رمزارزها سودهای قابل توجهی کسب کنند. همچنین، با استفاده از تحلیل تخصصی بازار و پیادهسازی استراتژیهای مناسب و سودآور، میتوان فرصتهای سرمایهگذاری مناسب و سودآور را پیشبینی کرده و از نوسانات قیمتی متعدد در این بازار بهره برد. با این حال بازار جذاب، هیجان انگیز و منحصر به فرد ارزهای دیجیتال، هنوز هم فضای جدیدی به حساب آمده و فعالیت در آن با ریسکهای خاصی همراه میباشد.
از زمان فراگیری بازار ارزهای دیجیتال در میان دسته قابل توجهی از افراد جامعه، توسعهدهندگان رمزارزها همواره تلاش خود را جهت حفظ و افزایش امنیت این حوزه انجام دادهاند. با این حال و با وجود پیشرفتهای موجود در این زمینه، همچنان نقاط ضعفی وجود دارد که زمینه را برای کلاهبرداری افراد سودجو فراهم میکند. چنانچه همانطور که واضح است بازار ارزهای دیجیتال به علت ماهیت آنلاین آن، ممکن است در معرض سوءاستفاده اینترنتی قرار بگیرد،
بنابراین با وجود آنکه طبق نظر اغلب تحلیلگران این حوزه نمیتوان ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی از جمله بازار رمزارزها را نادیده گرفته یا به طور کامل حذف کرد، اما اگر جزء فعالین بازار ارزهای دیجیتال هستید یا قصد ورود و سرمایهگذاری در این بازار پرپتانسیل و پرریسک را دارید، بهتر است که در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با ریسک های سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها و نحوه مقابله با آنها بیشتر آشنا شوید.
حملات سایبری و مشکلات امنیتی
از ابتدای ظهور و شناخته شدن بیتکوین به عنوان اولین ارز دیجیتال معرفی شده در دنیای رمزارزها در سال ۲۰۰۹، همواره مسائلی از قبیل کلاهبرداری، هک، حملات سایبری و دزدی اینترنتی داراییهای دیجیتال سرمایهگذاران به عنوان یکی از مشکلات اصلی و ریسکهای موجود در دنیای ارزهای دیجیتال مورد توجه فعالین این حوزه قرار داشته است. شایعات و اتفاقات این چنینی در برهههای زمانی مختلف، معمولاً میتوانند سبب ایجای فضای ترس در بازار، افت و کاهش قیمت رمزارزها شوند. اما لازم است بدانید که ریسک مسائل امنیتی را میتوانید با رعایت نکات مخصوصی برای خود کاهش داده یا حتی به حداقل برسانید.
عدم نگه داشتن رمزارزها در صرافیها و داشتن یک کیف پول مناسب و مطمئن با رمز خصوصی جهت ذخیره داراییهای دیجیتال و جلوگیری از هک شدن، خرید ارز دیجیتال باپشتوانه، با ارزش واقعی و مطمئن و بررسی و انتخاب یک صرافی قابل اطمینان برای معامله از جمله راههایی است که سبب کاهش احتمال حملات سایبری و هک شدن داراییهای دیجیتال افراد خواهد شد.
خرید و فروشهای هیجانی
یکی از بزرگترین ریسکهای بازار ارزهای دیجیتال که به ریسک روانشناختی(psychological risk) نیز اطلاق میشود، شرایطی است که شما پوزیشنها و استراتژیهای معاملاتی خود را بر پایه هیجان موجود، احساسات بازار و عجولانه اتخاذ میکنید.
طبق باور تحلیلگران چنین رفتارهایی بیشتر در بین افراد کمتجربه، تازه وارد و نا آگاه دیده میشود. چنانچه شواهد نشان میدهد فعالین باتجربه و آگاهی که استراتژی معاملاتی درست و هدفمندی را انتخاب کرده و نقاط ورود و خروج را در معاملات خود به درستی شناسایی میکنند، عموماً سودهای قابل توجهی از بازار ارزهای رمزارزها کسب میکنند. اما رفتارهای هیجانی در بازارهای مالی از جمله بازار پرپتانسیل و پریسک ارزهای دیجیتال همواره موجب شده تا افراد زیادی در خلال معاملات پسانداز و سرمایه خود را از دست بدهند. (پیشنهاد میگردد در این رابطه سری به مقاله دو قسمتی منتشر شده در همین وبلاگ با موضوع روانشناسی بازار ارز دیجیتال؛ حلقه گمشده تریدرها بزنید.)
نوسانات و دستکاری قیمت ارزهای دیجیتال
نوسان زیاد قیمت ارزهای دیجیتال یکی از دلایل عمده محبوبیت آنها و همزمان یکی از دغدغههای اصلی سرمایهگذاران در این بازار است. نوسانات زیاد، ریسک زیادی به همراه خواهد داشت زیرا قیمتها به همان سرعتی که صعود میکنند، میتوانند سقوط نیز کنند.
بنابراین به خاطر داشته باشید که برای تبدیل شدن به یک سرمایهگذار حرفهای باید با برنامهریزی و آگاهی و با انتخاب یک استراتژی خوب و هدفمند در زمان مناسب به بازار ارزهای دیجیتال ورود کنید. در حقیقت شما با انجام این کار سمت و سوی اقدامات و استراتژی خود را مشخص خواهید کرد.
باید این نکته را مد نظر داشته باشید که ماهیت نوسانی بازار ارزهای دیجیتال میتواند منجر به کسب فرصتهای خوب جهت دستیابی به سودآوری مطلوب گردد. گفتنی است که کسب درآمد با استفاده از نوسانات رو به پایین و در شرایط نزولی بازار نیز راهکاری است که در صورت استفاده از یک پلتفرم معاملاتی که امکان معاملات مشتقه را فراهم کرده است، امکانپذیر خواهد بود.
علاوه بر این، در بازار رمزارزها، به خصوص در معاملات ارزهای با بازار کوچکتر، تهدید دستکاری قیمت از سوی عدهای از معاملهگران همواره وجود دارد. این دسته از افراد کسانی هستند که سعی میکنند قیمت یک توکن را به دلخواه خود در زمانی خاص افزایش یا کاهش دهند. بدینگونه که پروسته دستکاری قیمت از سوی افراد سودجود عموماً از طریق گروههای اجتماعی مثل کانالهای تلگرام اتفاق میافتد که طی آن گردانندگان این کانالها از قبل، خود مقدار زیادی ارز به خصوصی را خریداری میکنند. این افراد در ادامه و هنگامی که همهی اعضای گروه اقدام به خرید آن ارز مخصوص کرده و موجب صعود قیمت میشوند، ارزهای خریداری شدهی خود را فروخته و موجب از بین رفتن سرمایه افراد می شوند.
نقدینگی اندک
نقدینگی کم برخی ارزهای دیجیتال یکی از ریسکهای اصلی این بازار به شمار میآید. به طور کلی رمز ارزهایی که از نقدینگی اندکی برخوردارند و در نتیجه آن به سختی فروخته شده و کاربران نمیتوانند سرمایه خود را سریعاً و در هر زمان که بخواهند به پول نقد تبدیل کنند، از جمله رمزارزهایی هستند که ورود به آنها با ریسک بالا همراه خواهد بود.
بنابراین خوب است که قبل از سرمایهگذاری، نقدینگی ارز دیجیتالی که قصد خرید آن را دارید با دقت بررسی کنید تا بعدها با مشکلی در فروش آن مواجه نشوید. از سویی اگر شخصی بخش بزرگی از سهام شرکتها یا رمزارزهایی که نقدینگی کمی دارند را خریداری کند، بهراحتی قادر به کنترل بازار آن رمز ارز خواهد بود.( برای مشاهده مقالات آموزشی بیشتر کلیک کنید )